Yin och Yang eller Yang och Yin?

Yin och Yang kompletterar varandra. Yin är passiv, stilla och lugn. Yang är aktiv, energisk och rörlig. Men Yin finns i Yang och Yang finns i Yin. De vibrerar ihop och berikar varandra. Yinyoga är precis som annan yoga – men helt och hållet tvärtom. Yinyogan fokuserar nämligen på yindelarna i kroppen så som skelett, bindväv, ligament och inre organ och de så kallade meridianerna. De mycket enkla positionerna utförs alltid liggande eller sittande. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yinyoga dina muskler slappna av helt. Du stannar i varje position under flera minuter och praktiserar samtidigt medveten närvaro. I  Yinyoga stretchar vi inte, vi drar inte och vi undviker att hålla kroppen i ytterlägen. Vi slappnar istället av och låter kroppen bara vara och kommer på så sätt mycket djupare. Yinyoga är ett utmärkt komplement till Kundaliniyoga, annan fysisk aktivitet såsom till exempel promenader, löpning och styrketräning. Den passar även bra för dig som inte kan eller orkar träna något annat. Yinyoga passar alla människor och kroppar. Den kan hjälpa mot ryggvärk, nackproblem och framför allt en stressad och snabb livsstil med mycket prestation. Denna yogastil öppnar sakta upp stela höfter, baksidor av ben och vader som blir smidigare och mer elastiska. Yinyoga fyller dig med ny energi (chi=prana) och lugnar ditt sinne.

Tre delar

Yinyoga innehåller tre delar; yogaliknande positioner, medveten närvaro och kinesisk medicin. De statiskt hållna positionerna stimulerar de så kallade meridianerna i kroppen. Effekten efteråt kan därför kännas som effekten efter en akupunkturbehandling. Det är en oerhört avkopplande samtidigt energigivande yogastil som alla, oavsett tidigare erfarenhet, kan utföra.

Fascia
Fascian är en del av bindväven, ett slags vit film vars huvudsakliga uppgift är att hålla ihop muskler och ben. Det är denna del som främst nås genom Yin Yoga. Genom att hålla kroppen statiskt, i samma position under en lång tid kommer vi åt fascian. Meridianerna som nämndes tidigare är belägna i fascian och det är därför en yin-session är en slags kombinerad fascia/meridian stimulering.