Integrativ yoga är en ”Mind-body-Medicine”* som syftar till att främja hälsa på bästa sätt genom integration av olika yogaformer och evidensbaserad kunskap från den etablerade medicinen, olika discipliner och traditioner.

*Mind-Body medicin är ett begrepp kopplat till sambandet och interaktionen mellan kropp och medvetande, där det ena har en stark påverkan på den andra.

“Study your anatomical systems as modern biology defines them—then, challenge yourself to shift to a yogic perspective, that of unity. Experience your extraordinary body as an interconnected whole.”

                                                 Ann Swanson

 

Bli internationellt certifierad yogalärare (200 tim) & instruktör i Medicinsk Yoga på en och samma gång

Välkommen till en utbildning som utformats med hjärtat och hjärnan, med fokus på ”gamla” yogiska traditioner och hur dessa knyter ann till vad vi vet idag via forskning. En bred utbildning med mycket praktik inom yogaformerna kundalini, hatha, yin och medicinsk yoga. Vi integrerar visdom och vetenskap och gör yogan användbar i vår vardag.

Utbildningen passar utmärkt för dig som vill undervisa i olika yogaformer men också för dig som önskar djupdyka i din egen yogapraktik.

Att välja att gå en utbildning till yogalärare kan innebära stora positiva livsförändringar som i sin tur kan bidra till ett nytt sätt att se på livet. Du kommer få utforska dina intentioner och livsmål och vad utbildningen passar in i dessa.

Ett stort fokus kommer att ligga på yogapraktiken. Du kommer lära dig hur de olika yogapositionerna utövas på bästa sätt med hjälp av linjering, biomekanik och västerländsk anatomi. Du kommer att få lära dig yogisk anatomi med fördjupade kunskaper om chakrasystemet. Du får utforska effektiva och meditativa mantran, hur olika yoga- och handpositioner påverkar kropp och sinne. Du får fördjupa dig i många olika yogapass och meditationer som stärker dig såväl kroppsligt som energimässigt. Du kommer att lära dig att sätta ihop egna yogapass anpassade för olika behov.

Du kommer att göra en yogisk och personlig resa guidad av erfarna lärare i en tillåtande miljö. Dina blivande lärarkollegor blir också ofta livslånga vänner. Målsättningen med utbildningen är att du ska växa både som människa och yogalärare. När utbildningen är klar så är du redo att hålla yogaklasser och du har de teoretiska och praktiska kunskaperna som krävs för att skapa klasser som är trygga, stärkande och utvecklande för dina deltagare.

Det är bra om du har tidigare erfarenheter av yoga och meditation men det är absolut inget krav. Du behöver inte vara vig eller vältränad. Du börjar där du är. I yogan finns ett talesätt ”det handlar inte om du kan nå dina tår eller inte, utan vad du lär dig på vägen dit”. Yoga handlar om ett livslångt lärande där vi successivt får mer och mer kontakt med den visdom, intuition och styrka vi alla har inom oss. Det är en gåva att ge sig själv den tid och det engagemang som utbildningen kräver.

Under utbildningen kommer du att uppmuntras till daglig yogaträning samt självstudier mellan träffarna. Mellan utbildningsträffarna har du också träffar via nätet med dina kurskamrater och vid behov finns vi lärare tillgängliga.

 

Utbildningens innehåll:

 • Västerländsk anatomi, fysiologi och biomekanik
 • Yogapass, yogapositioner (asanas), handpositioner (mudras), kroppslås (bhandas), ögonfokus (dhristi)
 • Andningstekniker och dess effekt (pranayama)
 • Meditation och medveten närvaro (mindfulness)
 • Mantra – läkande ljud och vibrationer
 • Yogisk anatomi, kroppen som energisystem – chakran
 • Yogisk livsstil (mat, sömn, vila)
 • Yogans historia, filosofi & etik
 • Lärarrollen och konsten att undervisa
 • Träning i att undervisa i både teori och praktik
 • Kunskap hur yoga kan anpassas till olika behov och förutsättningar
 • Aktuell forskning om yogans hälsoeffekter

Kursmål:

 • Grundläggande kunskap i anatomi, biomekanik och fysiologi
 • Goda kunskaper inom yoga och meditation så att du kan leda såväl grupper som enskilda individer på ett professionellt sätt
 • En personlig utveckling, som gör att du känner din potential och samtidigt en förståelse för dina gränser. Du vet hur och hur mycket du ska utmana dig själv både fysiskt och psykiskt för att må som bäst
 • Övergripande kunskap om aktuell forskning om hur yoga påverkar oss såväl fysiskt som psykiskt enligt västerländsk medicin
 • En större ”familj” som du känner gemenskap och stöd av även efter utbildningen.

Speciellt med vår utbildning

 • Du blir både internationellt certifierad yogalärare (200 hr) och instruktör i medicinsk yoga till ett mycket bra pris
 • Möjlighet att på retreaten träffa deltagare och lärare från andra utbildningar
 • I all undervisning där det är möjligt integrerar vi den österländska visdomen med den västerländska vetenskapen och vice versa
 • Involverade lärare har en lång erfarenhet av att praktisera, leda och utbilda inom yoga
 • Live musik i mantraundervisningen med professionell musiker
 • Alla lärare har goda kunskaper inom medicin (fysioterapeut, osteopat, läkare)
 • Vi samarbetar med andra utbildningar i såväl Sverige som i övriga världen vilket gör att det är lätt för dig att ta igen eventuellt missat utbildningsmoment.

Varför gå en utbildning till yogalärare och instruktör i
Medicinsk Yoga

 • Du lär dig leda andra men också dig själv vilket utvecklar dig som person
 • Du får möjlighet att fördjupa ditt eget yogautövande
 • Du lär dig konkreta verktyg som du kan dela med andra och även använda själv för att skapa balans och hälsa i ditt liv
 • Yoga är en perfekt träningsform för oss moderna nutidsmänniskor
 • Alla konkreta verktyg som du får med dig förbereder dig väl så att du kan anpassa din undervisning till olika behov och förutsättningar
 • Medicinsk Yoga efterfrågas mer och mer både inom hälso- och sjukvård och inom friskvården
 • Konceptet integrativ yoga kommer ge dig ett holistiskt synsätt och förhållningssätt till både dig själv och andra

Plats:
Stockholm (plats meddelas inom kort)

Datum 

Planeras att starta 2023

Utbildningen sträcker sig nästan över ett år och omfattar 9 helger på 2-3 dagar inklusive instruktörsutbildningen i Medicinsk Yoga samt en retreat på 5 dagar. Undervisningstiden är cirka 200 timmar och den totala utbildningstiden är ca 300 timmar (eget övande, hemarbete samt att delta i yogapass och att undervisa andra). Upplägget gör det smidigt att passa in utbildningen med ett yrkesverksamt liv. Tiden mellan utbildningshelgerna ger utrymme att bearbeta de nyvunna kunskaperna ytterligare med hjälp av litteratur och själv hinna utöva yoga. Den egna erfarenheten av yoga och meditation är ett viktigt moment i utbildningen och målsättningen är att du skall skapa en egen daglig yogapraktik.

Investering
Pris: 42 000 kr inkl moms och då ingår instruktörsutbildningen i Medicinsk Yoga som normalt kostar 7 500 kr samt obligatorisk kurslitteratur (6 stycken böcker). Kostnad för retreaten tillkommer med cirka 4 000 kr samt en kostnad på 700 kr för meditationsdagen.

Certifiering och diplomering:
Utbildningen är godkänd av Yoga Alliance, en internationellt välkänd organisation för registrering av yogalärare och yogautbildningar. RYS200-logon (Registered Yoga School, 200 timmar) kommer finnas på ditt certifikat. Efter avslutad utbildning kan du själv välja att registrera dig hos Yoga Alliance som RYT200 (Registered Yoga Teacher, 200 timmar) mot en årlig kostnad. Mer information om detta hittar du på www.yogaalliance.org. Du blir också diplomerad instruktör i Medicinsk Yoga.

Efter avslutad utbildning kan du också om du vill bli medlem i Kroppsterapeuterna, Sveriges största branschorganisation för kroppsterapeuter. Mer info hittar du på www.kroppsterapeuterna.se

Anmälan
Anmälan mejlas till Ulrika Berglind yoga@yogakraft.se. Din anmälan skall innehålla namn, adress, telefon, ålder, nuvarande sysselsättning och tidigare erfarenhet av yoga. Berätta om ditt intresse av yoga och hur det kommer sig att du vill gå utbildningen.

Anmälningsavgiften på 4 000 kr (som är en del av den totala kursavgiften) betalas inom en vecka efter att du fått besked om att du har en plats på utbildningen. Anmälningsavgiften återbetalas inte om du väljer att inte gå utbildningen. Du kan välja att delbetala utbildningen till en extra kostnad på 3 000 kr. För mer information om olika betalningsalternativ kontakta oss. Tillräckligt antal deltagare krävs för att vi ska kunna starta utbildningen. Om utbildningen inte blir av återbetalas hela det inbetalda beloppet. Vi reserverar oss för eventuella oförutsedda förändringar när det gäller tider, lärare, kursavgifter mm.

Om lärarna: 

Ulrika Berglind är internationellt certifierad kundaliniyoga- och meditationslärare steg 1, 2 & 3 och yogaterapeut. Ulrika är leadtrainer och har utbildat yogalärare och instruktörer i medicinsk yoga under snart 20 år. Ulrika är legitimerad fysioterapeut/sjukgymnast och har arbetat som lärare på Linköpings universitet under nästan 20 år. Ulrika är en kraftfull lärare med rakhet, humor och värme. Ulrika är utbildningsansvarig på Yogakraft i Linköping, Stockholm, Båstad och Spanien. Ulrika är författare till böckerna KUNDALINIYOGA för kropp, sinne och själ och MEDICINSK YOGA – en väg till bättre hälsa.

Elisabeth Ekelund är internationellt certifierad kundaliniyoga- och meditationslärare steg 1 och utbildad inom hatha-, tantra- och medicinsk yoga. Elisabeth är musiker och musiken har funnits i hennes liv sedan barnsben. Elisabeth spelar allt från klassisk musik till hårdrock. Nu fokuserar Elisabeth på att spela och ”chanta” mantran från olika yogiska traditioner. Elisabeth undervisar regelbundet inom kundalini- och hathayoga och håller även i kirtan. Elisabeth är en ödmjuk lärare som undervisar med stor entusiasm och har förmågan att få det komplexa att bli lätt att förstå.

Rikard Skogberg har praktiserat och studerat yoga, meditation och yogisk filosofi sedan mitten av 90-talet och undervisat i över 20 år. Rikard har utbildat sig inom många olika yogaformer, bland annat inom hatha-, anusara-, ashtanga-, vinyasa-, yin-, restorativ-, kundalini- och terapeutisk yoga. Rikard är osteopat, socionom och även utbildad inom Creative Arts Therapies. Rikard har också en bakgrund inom dans och teater på bland annat Balettakademin i Göteborg. Rikard är en erfaren lärare som undervisar med hjärtat vilket får både nybörjaren och den erfarne att få kontakt med både kropp och själ.

Guru Dharam är en av världens mest erfarna och uppskattade yogalärarutbildare. Han har undervisat Kundaliniyoga sedan 1980 och är huvudlärare för många olika utbildningar världen över. Guru Dharam är en mästerlig lärare som undervisar med glasklar precision och mycket humor. Han har skrivit boken “The Kundalini Experience” med Darryl O’Keefe och skapat utbildningen Kundalini Yoga Therapy Training där en holistisk förståelse av människan ges. Han har djup kunskap inom orientalisk medicin. Under utbildningen håller han i meditationsdagen.